Štrůdl
Štrůdl
Suroviny
- 500g hladké mouky
- 250g hery
- 1 lžíce octa nebo citronové šťávy
- špetka soli
- 1 vejce
- 1kg jablek
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 50g třtinového cukru
- Kokos nebo skořice
- 0,15 l vlažné vody
Postup
- Z mouky, másla, vajec, vody a octa zaděláme těsto, do kterého nezapomeneme dát špetku soli.
- Těsto rozdělíme na 3 stejné části a necháme chvíli odležet v lednici.
- Mezitím si nastrouháme nahrubo asi 1 kg jablek bez slupky. Každou část těsta rozválíme v podlouhlý obdélník a na každý rozprostřeme jablka asi v půl centimetrové vrstvě tak, že 2 cm od krajů a 3 cm od vzdálenějšího konce zůstanou bez jablek.
- Každou třetinu posypeme jedním vanilkovým cukrem, je-li třeba přisladíme ještě cukrem, dle chuti poprášíme skořicí, kokosem a přidáme mleté (nebo drcené) vlašské ořechy.
- Zavineme od nejbližšího konce a opatrně přeneseme na pekáč (nevymazaný, nevystlaný papírem). Opakujeme se všemi třemi záviny. Štrůdl není nutno potírat vejcem.
- Pečeme na 180° 15 minut, poté stáhneme na 150° a dopečeme.